RSS

3D-formaattisota jyllää lähetysverkossa

24 Lok

ESPN 3D aloitti lähetykset USA:ssä kesäkuussa ja katselijoilla on ollut paljon taistelemista saadakseen omat digiboksinsa, vahvistimensa ja televisionsa suostumaan yhteistyöhon. Satelliittioperaattori DirecTV on edellyttänyt että asiakkaan televisiomalli löytyy heidän listoiltaan jotta digiboksi sallii 3D-kanavan katselun. Eräs Mitsubishi television käyttäjä teki tässä tilanteessa pelimiesliikkeen ja osti Gefen:n HDMI Detective Plus nimisen laitteen, käveli paikalliseen Mustaan Pörssiin ja kytki vekottimen Samsungin 3D-televisioon, tallentaen sen tunnisitustiedot. Kotona hän sitten kytki laitteen digiboksin ja television väliin jolloin ESPN 3D-kanava alkoi näkymään!

Jalkapallon MM-kisat kuvattiin 1080i50 formaatissa ja näytettiin jenkeissä 1080i60 side-by-side formaatissa. Omissa tuotannoissaan ESPN 3D käyttää kuitenkin 720p60 top and bottom formaattia joka vähentää häntimistä nopeassa liikkeessä tarkkuuden kustannuksella. 720p60 TnB on tuettuna uusissa vahvistimissa jotka ovat versiota HDMI 1.4a. Onkyon HDMI 1.4 vahvisitimet ovat päivitettävissä HDMI 1.4a:han.

Koska edellämainitut ovat 2D-yhteensopivia ja siten kaistasyöppöjä tekniikoita on ESPN ilmaissut kiinnostusta uudelle formaatille joka ei sisällä 2D-yhteensopivuutta. ESPN tuottaa kaikki kolmiulotteisena tuotettavat lähetykset erikseen myös 2D-kameroilla joten 2D-yhteensopivuudelle ei heillä ole tarvetta. Sensio ja Dolby kehittelevät kilpaa näitä formaatteja. EngadgetHD:n julkkiskasvo Ben Drawbaugh arvelee että jenkeissä 2D lähetykset tulevat pysymään jatkossa 1080i50 formaatissa kun 3D-lähetykset sen sijaan siirtyvät 1080p60 kuvaan kummallekin silmälle.

Meitä hieman lähempänä Englanissa paikallinen Digita eli Arqiva testailee sen sijaan Welhon 3D-kokeilusta tuttua 2D + syvyys formaattia. Tämä olisi yhteensopiva jo markkinoilla olevien DVB-T2 digiboksien kanssa. Tavallisen 2D-kanavan lisäksi lähetetään samassa kanavanipussa syvyystieto 3D-televisiota varten. Jos siis joskus näemme Suomessa antenniverkon kautta 3D-lähetyksiä on tämä todennäköisin lähetysmuoto.

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : lokakuu 24, 2010 Kategoria/t: 3D, DVB-C, DVB-S2, DVB-T2, vahvistimet

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: