RSS

4K on uusi 3D

12 Tam

Kenties hypetetyin demo viime viikon CES-messuilla oli Toshiban 3D-televisio joka toimii ilman laseja. Japanissa on tällä hetkellä myynnissa 12″ ja 20″ versiot mutta talousvuodelle 2011 (maaliskuuhun 2012 mennessä) ilmoitettiin julkaistavaksi 56″ ja 65″ versiot. Nämä isommat versiot ovat 4K x 2K-tarkkuuksisia. 16×9 muodossa paneelissa on pikseleitä 4096×2048 joka on hieman pienempi kuin leffateattereiden käyttämä 4096×2160. Tämän takia siitä ei voi puhua virallisesti 4K:na. Vaikka paneelia kutsutaan nimellä 9-parallax view tämä ei tarkota että kuvaa voisi katsoa yhdeksästä eri suunnasta vaan joka suoraan edestä tai vasemmalla ja oikealla puolella olevista tarkkaan määritetyistä kuvakulmista. 3D-käytössä resoluutio tippuu 1080p tasolle ja Tekzilla’n Robert Heron mainitsee että kuvassa on nähtävissä ”feathering effect” eli kuvan pehmenemistä liikkeessä ynnä muita artefakteja. Hinta tulee varmasti olemaan luokka – jos tarvitsee kysyä niin sinulla ei ole varaa.

LG sen sijaan satsaa tänä vuonna kuluttajille suunnattuihin passiivilaseihin perustuviin 3D televisioihin. Viime vuoden malleihin heidän piti ostaa kolmannelta osapuolelta GPR (Glass Patterned Retarder) polarisointikerros paneeleihin joka korotti hintoja. Tämä vuonna he aikovat itse valmistaa FPR (Film Patterned Retarder) kerroksen jolloin päästään kuluttajaystävällisempiin loppuhintohin. Edelleen resoluution puolittavana tämä tekniikka ei ole suositeltava BD3D sisällön kanssa. Aikaisintaan loppuvuodesta LG julkaisee 4K malliston joka toimii passiivilasien kanssa 3D-tilassa 1080p tarkkuudella.

4K- televisioon satsaaminen tänä vuonna tuntuu kuitenkin hätävaran liioittelulta. Ensi vuonna puoliksi 4K-tarkkuudella kuvattavia Lontoon Olympialaisia ei välttämättä nähdä Suomessa alkuperäismuodossa. Ainakaan satelliittipuolelta ei löytynyt asiaan kommenttia. Kaiken lisäksi YLEn urheiluun keskittyvä HD-kanava on ollut heinäkuusta lähtien pimeenä joten tämä ei herätä paljoa toivoa kehityksen suhteen.

Loppusyksystä oli puhetta RealD:n ZScreen tekniikasta ja on mukava huomata että myös Afterdawn:in lukijoille kerrottiin aiheesta tuoreeltaan viime viikolla. Nimi tosiaan muuttui ZScreen -> RDZ. Vitsailusta huolimatta tilanteessa ei ole paljoa nauramista koska muut valmistajat eivät tehneet asiasta ilmoituksia eikä Samppakaan antanut julkaisulle mitään aikataulua. Samsung sen sijaan ilmoitti että jos ostit viime vuonna 3D-telkkarin niin halipatsuippa nyt me vaihdetaan Bluetooth laseihin. Sampalle kuitenkin propsit D7000 ja D8000 malliston 5mm leveistä reunoista ja 800Hz tekniikasta. Sellainen tuskin kenenkään sisustusta pilaisi.

Päivitys: Engadget HD:n Richard Lawler mainitsee tän viikon podcastissä käyneensä RealD:n ständillä jossa oli näytillä RDZ tekniikkaa käyttäviä kannettavia tietokoneita ja Samsungin yrityskäyttöön suunnattuja televisioita. Kuva oli kuulemma terävä ja kirkas.

Sisältöpuolella oli rapakon takana tällä viikolla eräs mielenkiintoinen julkaisu eli History HD kanavalla nähdyn The Universe sarjan jakso 7 Wonders of the Solar System. Blu-ray.com sivuston arvostelussa kuvanlaadusta ropisee pisteitä johtuen ajoittaisista sahalaidoista ja 3D-kuvan ristiinkuulumisesta. Kuitenkin termi ”jaw-dropping” jo kertoo että tämä on levy joka Suomeen saapuessaan toimisi monella kotiteatterin demolevynä.

Jäätyään HD-kanavien kilvassa jopa pienempien kaapelioperaattoreiden jalkoihin Viasat on ruvennut kiitettävästi satsaamaan 3D-sisältöön. Monia saattaakiin mietityttä että milloin lohikäärme nimeltä Canal Digital herää huomatakseen että sen kultakirstu on varastettu. Tässä aiheesta tuoreeltaan lausunto CDF:n markkinointipäällikkö Joakim Ekholmilta:

”Me näemme 3D lähetykset täydentävänä palveluna, eritoten urheilussa ja piirretyissä. Tulemme tarjoamaan asiakkaillemme 3D lähetyksiä vuoden 2011 aikana. Tiedotamme 3D suunnitelmista tarkemmin myöhemmin.”

Urheilulla tarkoitetaan luultavasti Eurosport 3D-kanavaa. Piirrettyjä ei hirveän paljon ole näkynyt 3D-formaatissa mutta jos oletetaan että herrat tarkoittavat animaatioelokuvia niin todennäköisintä on että Canal+ startta  jo Blu-ray 3D:lla ilmestyneiden animaatioelokuvien ynnä muun sisällön demokanavan loppuvuodesta.

 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 12 tammikuun, 2011 Kategoria/t: 3D, Blu-ray 3D, DVB-S2, LCD televisiot

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: