RSS

Hubble skarppina Blu-ray 3D:llä

03 Huh

Jenkeissä on alkuviikosta ilmestynyt uusi IMAX dokumentti Blu-ray 3D:llä eli IMAX: Hubble 3D. Leonardo DiCaprion juontama ohjelma kertoo avaruus-sukkula Atlantiksen tehtävästä korjata avaruusteleskoopin ’likinäköisyys’. 70mm filmikuvan lisäksi dokumentissa nähdään korjatun Hubble teleskoopin ottamia valokuvia tuolta vähän kauempaa. Home Theater Forum:in arvostelijan mukaan tämä juuri luo sisällön antoisimman osuuden kun kaukana toisistaan olevat kohteet toistetaan 3D-perspektiivissä. Julkaisu nähdään luultavasti Suomessa television kylkiäislahjana kuten aikaisempi IMAX Triple Feature.

Niillä lukijoilla joilla näkyy Discovery Science tai Discovery Showcase HD-kanava on ollut mahdollista seurata Science of the Movies-sarjaa jossa kerrotaan mm. IMAX-elokuvien tekniikasta. HD-kanavalla on tosin aivan pimeät lähetysajat jossa tiettyä sarjaa näytetään viikosta toiseen ainoastaan aamuyöstä! Niiden joilla on tallennusmahdollisuus kannattaa laittaa VHS-nauhurit pyörimään huomenna maanantaina 13:15 kun IMAX jakso tulee uusintana.

Pääsyy IMAX ohjelmien ylivertaiseen kuvanlaatuun on filmirullan 70mm leveys joka on kaksinkertainen tavalliseen filminauhaan verrattuna. Resoluutio on suunnilleen sama kuin Japanilaisten Super-HiVision lähetyksissä (4320p). 3D:n tapauksessa filmirullia on kaksi. IMAX kameroita on viime vuosina käytetty jonkin verran myös Hollywood leffojen kuvauksissa. Tunnetuin kohtaus lienee The Dark Night elokuvassa kun kaapumies loikkaa pilvenpiirtäjän katolta. Yhteensä elokuvassa on 30 minuuttia IMAX kohtauksia. Kamerat tallentavat 1.44:1 formaatissa mutta leikataan Blu-ray julkaisuja varten 1.85:1 muotoon. Tulevista elokuvista esimerkiksi Mission: Impossible – Ghost Protocol  tulee sisältämään IMAX kohtauksia.

Ruotsissa on kaksi IMAX teatteria ja Venäjällä kaksitoista. Suomessa ensimmäinen IMAX teatteri nähdään Espoon Perkkaassa kun SuperLife Lab nousee lopulta pystyyn. Hanke on viivästynyt useaan otteeseen mutta rakentamisen pitäisi alkaa tänä vuonna.

Sivuhuomautuksena kerrotaan vielä että ohjaaja James Cameron suunnittelee IMAX:in sekä perinteisten elokuvaformaattien 24 kuvaa sekunnissa tallennuksesta 48 tai 60 kuvaan sekunnissa siirtymistä Avatarin jatko-osissa.

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : huhtikuu 3, 2011 Kategoria/t: 24p, 3D, Blu-ray 3D, IMAX

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: